Zoeken
  • createdbylayers

In welke materialen kan ik 3D Printen als beginner?

Er bestaan tal van materialen om te 3D Printen.

Een eerste vraag die je je echter moet stellen alvorens je gaat printen, is wat je er exact mee wilt doen. De materialen die je kan gebruiken verschillen echter veel van elkaar van material eigenschappen.bron: https://www.hestay.nl/nl/3d-print-hulp/filament-vergelijker/


Voor een beginner raad ik aan om met PLA te printen. Dit materiaal is tot op vandaag de dag nog altijd het meest gebruikte materiaal onder de hobbyisten met een 3D Printer.

PLA kan namelijk makkelijk gebruikt worden voor het maken van decoratieve stukken. Na het printen met PLA heeft u ook de mogelijkheid deze te kunnen nabewerken aan de hand van het afscheuren van het model.Bron: Internet, voorbeeld kerk in Marmer PLA


Een nadeel van PLA is echter dat het niet goed tegen een felle zon kan, zo is er de kans dat een stuk PLA dat buiten staat na verloop van tijd, zou verkleuren. In een hittegolf bestaat er zelf de mogelijkheid dat het zou vervormen, PLA wordt namelijk al vervormbaar vanaf 50-60 graden. Voor het printen van functionele stukken raad ik tevens het gebruik van PLA af.


Een volgend materiaal dat ook vrij populair is onder de mensen die een 3D Printer hebben is PETG. PETG heeft een hogere smelt temperatuur dan PLA, namelijk een 70 - 80 graden. Dit materiaal is sterker dan PLA en kan beter tegen de zon. Visueel verschillen PLA en PETG weinig van elkaar. Pas dus zeker op, wanneer je over beide rollen beschikt, dat u de juiste rol aan uw printer bevestigd.


Een ander materiaal dat aan populariteit wint de laatste decennia is FLEX. Met FLEX kan u objecten printen die zoals de naam het zelf zegt, flexibel zijn. Echter wanneer we met FLEX willen printen dan is het belangrijk dat de 'Print Speed' van uw 3D Printer, maximaal rond de 40 mm/ s ligt. Zeker wanneer u nog een beginner bent in de wondere 3D Print wereld. Als u dit materiaal traag print, dan komt het in de meeste gevallen wel goed met uw print.Bron: Eigen Print van Created By Layers ( Zie Instagram).


De laatste 2 materialen die ik wil bespreken in deze blog, zijn 2 varianten op de standaard PLA, namelijk:

* Marmer PLA (zie de afbeelding hierboven)

* Hout PLA


Met deze 2 materialen kan u makkelijk heel leuke prints maken. Het zijn 2 types materialen die bijna even makkelijk printen als de standaard PLA maar een leuke toets met zich mee brengen. In de volgende blog post, zal ik jullie vertellen welke filamenten nu het beste prijs/ kwaliteit zijn en waar jullie deze het makkelijkst kunnen verkrijgen.


Hopelijk hebben jullie iets kunnen bijleren, volgende week woensdag volgt de volgende blogpost en wie weet zelf onze eerste vlog post. :)

56 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven